Özel Ağrı Yaşam Hastanesi Doktorlarından Emine Balkız Sağlık Köşemizde bu hafta göbek sorununu kaleme aldı.
27 Eylül 2019 Cuma 08:51
Benim aslında çok kilom yok sadece göbek…
Şu göbeği eritsem yeter…
Ne yaptıysam bu göbek gitmedi…
Doğumdan kaldı aslında evlendiğimde hiç yoktu…
Gibi cümleleri siz de çok sık kuruyorsanız hadi hep beraber bakalım bu göbek neymiş ,nasıl gidermiş ?
Öncelikle vücudunuzu basit bir terazi gibi düşünün aldığınız enerji harcadığınızdan fazlaysa vücut yağ depolamaya başlar. Ancak bu deponun yeri kişiden kişiye değişir. Kiminin bel çevresinde kiminin kalça çevresinde toplanır. Peki bunu belirleyen nedir?
Genetiğimiz, hormonlarımız, yağ hücrelerimizin sayısı-yeri ve de cinsiyetimiz yağ depo alanımızı belirler. Tabi ki en önemlisi yediklerimiz karın bölgesindeki yağlanmayı etkiler.
Basit şeker dediğimiz vücudumuzda hızla çözünen kompleks olmayan karbonhidratlar bel çevresinin yağlanmasını etkiler. Mümkün olduğunca hazır, ilave şeker içeren fast-food gıdalardan, şekerli içeceklerden ve beyaz undan yapılmış ekmekten-hamur işinden uzak durmalıyız. Bunların yerine beslenmemizde tam tahıllı kompleks karbonhidratları ve sebzeyi artırmalıyız.
Zeytinyağının bel çevresindeki yağlanmayı azalttığı defalarca ispatlanmıştır. Yemeklerinizde zeytinyağı kullanın. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmayın, abartmayın.
Olmazsa olmazımız hareket etmek. Yürüyüş koşu gibi kalp atışını hızlandıran sporlar vücut yağlanmasını azaltır. Günde en az 30 dakika hareket etmeyi ihmal etmeyin.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği bel çevresindeki yağlanma ile ilişkili bulunmuştur. Günde 15 dakika da olsa güneşten yararlanmayı ihmal etmeyin.
Dünya sağlık örgütünün verilerine göre bel çevresi kalınlığının kadınlarda 88 cm’den, erkeklerde 102 cm’den fazla olması iç hastalıklarının ön habercisi olabilir.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!