Emine Balkis Bu haftaki konusunu Çocuk emziren Annelere ayırdı.
19 Ekim 2019 Cumartesi 10:04
Sevgili anneler; 9 aylık hamilelik dönemini geride bırakıp, zorlu doğum sürecinden geçtiniz.
Tüm bunlar tam bitti derken emzirirken ne yapmanız gerektiği konusunda komşu Ayşe Teyzeden, bakkal Mehmet Amcaya kadar herkesin bir fikri bir önerisi olacaktır mutlaka ancak beslenme uzmanı olarak emziklilik döneminde en doğru beslenmeyi size ben anlatacağım.
Beslenme konusuna geçmeden önce bu dönemin hem sizin için hem de bebeğiniz için çok özel ve güzel bir dönem olduğunu unutmamanızı rica ediyorum. Aranızdaki iletişimin ve duygusal bağın temeli emzirme döneminde anne sütüyle atılır.
Bebeğiniz için en sağlıklı gıda anne sütüdür. Anne sütünün kalitesini belirleyen şey ise annenin beslenme şeklidir. Bu dönemde boş enerji kaynağı fast-food gıdalardan ve sağlıksız paketli gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Peki emzirirken nasıl beslenilmelidir?
Anne sütüyle vücuttan kaybedilen suyun geri alınması ve sütün kıvam dengesi için günde 10-12 bardak su içmek önemlidir.
Bebeğin gelişiminin temel taşı olan proteini anne sütünden yeterli ve kaliteli bir biçimde alabilmesi için, iyi protein kaynaklarından et, yumurta, balık, tavuk gibi hayvansal gıdalara beslenmenizde yer verin.
Doğum ve emzirme sürecinde bebeğin kemiklerinin oluşup gelişmesi için gerekli olan kalsiyum mineralini annenin depolarından çektiğinden dolayı kalsiyumun iyi kaynağı olan süt ve süt ürünleri günde en az 2 porsiyon tüketilmelidir.
Ev yapımı şekersiz limonata, komposto suları ve taze sıkılmış meyve suları tercih edin.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin.
Emzirirken nelerden uzak durulmalıdır?
Fazla kafein bebekte hiperaktiviteye neden olabileceği için günde 5 fincandan fazla çay-kahve tüketilmemelidir.
Lahana, karnabahar gibi kükürtlü besinler bebekte gaz yapabileceğinden uzak durmakta yarar vardır.
Soğan ve sarımsak gibi uçucu asitler içeren gıdaları fazla tüketmek anne sütünün tadını bozabileceğinden miktarınca tüketmek gerekir.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!